Samstag, 27. Juli 2013

Диета според кръвната група


Диета за нулева кръвна група




Хората с нулева кръвна група имат по-често алергични реакции, страдат от възпалителен (артрит), стомашна язва, те имат проблеми със съсирването на кръвта.
Диетата за нулева кръвна група е богата на протеини (месо).

Разрешени храни: месо (всякакво, освен мазно свинско), риба (с изключение на богатата на мазнини), морски дарове, зеленчуци и плодове (с изключение на киселите - портокали, лимони, мандарини, нарове, боровинки), ананас, ръжен хляб. Както и определени напитки - сода (и като цяло е желателно да се изпиват големи количества вода), зелен чай, билкови настойки (от джинджифил, роза, мента, липа, сладка папрат).

Забранени храни: всякакво зеле (с изключение на броколи), продукти, произведени от пшеница, царевица, кисели краставички, домати, картофи, кетчуп, кафе, чай.
Ограничения: всички видове зърнени култури, особено пшеница и овес, бобови растения, елда.
Трябва да избягвате употребата на добавки с витамин А и Е.
Хората с нулева кръвна група трябва да повишат метаболизма си (защото те го намаляват) - да премахнат от менюто си храни, които забавят обмяната на веществата (пшеница, царевица, зеле, овес).
Важно е да се увеличи консумацията на храни, които стимулират производството на хормони на щитовидната жлеза – ряпа, както и достатъчно храни, съдържащи витамин К (месо, черен дроб, яйца, билки, водорасли).

Диета за кръвна група А


 

 

Хората с кръвна група А са податливи на стрес, което влияе върху хранителните им навици и теглото им.
Ограничете животинските продукти: месо, краве мляко и яйца не са най-добрите храни за вас, но не се увличайте в една строга вегетарианска диета: всеки човек има нужда от протеини. Може да ядете сьомга, а също и храни от растителен произход (например бобови растения, всички видове соя, ядки и семена, зърнени храни, плодове и зеленчуци). Яжте от тях колкото искате. Не пропускайте жизненоважни протеини и аминокиселини.

Хората с кръвна група А са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. С диетата за кръвна група А , Носителите на кръвна група А могат да консумират в ограничениколическтва кисело мляко

Притежателите на кръвна група А са много чувствителни към картофи, зеле, домати и чушки. Те също така, трябва да ядат повече плодове, които са алкални, да избягват манго, папая и портокали, защото те не са добри за храносмилателния тракт.

 

Примерно меню на Диетата за кръвна група А

Закуска
Вода с лимон
Овесена каша със соево мляко и сироп от клен
Сок от грейпфрут
Кафе, или билков чай

Обяд
Гръцка салата
Ябълка
Купичка пшеничени кълнове
Билков чай

Слетобедна закуска
2 оризови кексчета с фъстъчено масло
2 сливи
Зелен чай, или вода

Вечеря
Тофу Песто Лазаня, броколи,
Замразено кисело мляко
Кафе, или билков чай
​​(червено вино, ако е необходимо)

 

Диета за Кръвна група AB




Д-р Питър Д'Адамо е автор на книга, в която описва как да се храним правилно според кръвната си група.
Според него при диетата спрямо кръвната група  важна роля играе индивидуалният биохимичен и метаболитен състав или генетичното наследство, което се носи в кръвта.

 AB кръвна група споделя някои от характеристиките на другите три кръвни групи и е единственият вид кръв,  който не се е повлиял от околната среда.

Индивидите с кръв АВ имат слаба стомашна киселина и се препоръчва да увеличат нивата й, като взимат една амино киселина добавка, (L-хистидин) два пъти на ден. Приемането на горчиви билки, хранителни добавки и избягване на газирани напитки също ще увеличи стомашната киселина. Кофеиновите напитки следва да бъдат ограничени в диетата на хората с AB кръвна група с цел избягване на свръх-стимулиране на производството на вече адреналин.


Някои храни богати на лецитин, трябва да се избягват напълно, като например пиле. Като цяло, хората с тип AB трудно преработват месо. Тофу продуктите осигуряват добър протеин като хранителна добавка, вместо месо. Въпреки това, прекомерен прием на тофу съвсем не се препоръчва. Други храни от "черния списък" на диетата за кръвна група АВ са царевица, елда, боб.

АВ хората повече, отколкото другите, трябва да контролират размера и честотата на хранене. Те приемат повечето млечни продукти добре, но някои сирена трябва да се избягват. Индивидите с AB кръвна група трябва да ядат ядки и семена в малки количества, но приемат добре зърнени храни, дори пшеница.

AB индивидите имат по-слаба имунна система от другите хора. Като противодействие на това, те биха могли да консумират зеленчуци с високо съдържание на фитохимикали за повишаване на имунитета, като те трябва да търсят други начини за подпомагане на имунната система. Опитайте алкални плодове, за да балансирате киселинността в зърнените храни и други продукти и да приемате много полизахариди, които да увеличат имунитета и антиоксиданти, които се борят с рака.

Започнете деня си с топла вода с малко лимон . Топлата вода „шокира“ системата ви по-малко от ледено студените напитки.

Диета за кръвна група В



Хората с кръвна група В са доста податливи на инфекции на синусите, пикочните пътища и грип. Повечето антигени имат кръвна група Б-подобни характеристики, а бактериалнитеантигени не атакуват тези, които приличат на техните собствени, затова хората с кръвна група В са уязвими към тях.

Като цяло, хората с кръвна група В обикновено могат да се противопоставят на по-голямата част от съвременните болести, като рак и сърдечни заболявания.

Хората с кръвна група В имат високи нива на ензим наречен чревна алкална фосфатаза. Въпреки това, те имат проблеми с инсулина, така че трябва да се консумират храни с високо съдържание на глюкоза само в умерени количества.
Грейпфрутът и гуавата са добри източници на полезенликопен, а сушените кайсии са отлична закуска. Рибата и морските дарове са добри източници на протеин.

Храни, които трябва да се избягват:

Домати, пшеница, царевица, леща, елда, фъстъци, сусам
Миди, пилешко
Боб и бобови растения, зърнени култури и нишесте, авокадо
Сливи, нар
Канела, пипер, сусамово масло, слънчогледово олио

Храните, които са полезни:
Пресни зеленчуци
Дълбоководни риби
Нискомаслени млечни продукти и яйца
Оризово мляко, ориз, трици, брашно, ориз, просо, овес
Лук, артишок, пащърнак
Зехтин, масло от ленено семе
Грозде, смокини, могат да се консумират в умерени количества
Козе месо, агнешко, пуешко
Царевица, елда, сусам, фъстъци и могат да предизвикат напълняване и могат да повлияят на скоростта на метаболизма на хората с кръвна група В. Те също могат да доведат до проблеми като хипогликемия , умора, и задържане на вода.

Ядки и семена, като фъстъци и сусам имат лектини, които могат да повлияят на производството на инсулин в кръвта, а доматите на лигавицата на стомаха и следователно, трябва да бъдат елиминирани от диетата. Пшеницата също трябва да се избягва, тъй като тя съдържа лектини, които повишават ефективността на инсулина и да пречат на процеса на изгаряне на мазнини от тялото.

От добрата страна, хората с кръвна група В са с най-висока поносимост на различните видове млечни продукти. Подходящи за тях са зелените зеленчуци, дълбоководната морска риба, млечните продукти и яйцата. Може да заменят пилешкото месо с козе, агнешко, или пуешко.
Храносмилателната система на хората с кръвна група В е издръжлива, което означава, че могат да се справят с животински и растителни въглехидрати и протеини. Имунната им система е силна, и е в състояние да издържа на повечето хронични дегенеративни заболявания.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen