Samstag, 27. Juli 2013

Диета с броколи


Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на броколи.
Броколите съдържат гликосинолати - фитохимикали, които се разграждат до съединения, наречени индоли и изотиосианати (като сулфорафан). Броколите също съдържат каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е. 156 гр. броколи съдържат 43, 68 калории и 4, 66 гр. протеини.
Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някоиракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Нови изследвания доказват, че тези вещества в броколите работят и на много по-задълбочено ниво. Тези съединения действително дават сигнал на гените, за да увеличат производството на ензими, участващи в детоксификацията – процес на прочистване, чрез който органите премахват вредните съединения.

Богатите на сулфорафан броколи помагат и при лечение или профилактика на инфекцията, която е основен причинител на язви. Сулфорафанът може да помогне и за възстановяване на повредена от слънцето кожа. Броколите също допринасят за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощниантиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи.
Броколите също помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане насилна имунна система. Броколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.

Диета с броколи е разновидност на „зелевата супа” и с нея могат да се свалят до 10 кг за 10 дни. Диетата се разделя на пет етапа, като най-важните от тях са първите шест дни. Останалите четири са добавъчни.

Първи и втори ден:

Закуска: 200 г варени броколи и 1 чаша черен чай.
Обяд: 150 г варено пиле и 100 г варени броколи в 250 мл пилешки бульон.
Вечеря: 250 г варени броколи и 1 чаша черен чай.

Трети и четвърти ден:

Закуска: 200 г задушени броколи със зехтин и чесън.
Обяд: 150 г задушени броколи със зехтин, домати и лук.
Вечеря: повторете сутрешното меню за деня.

Пети и шести ден:

Закуска: салата от 100 г варени броколи и 100 г варено телешко с 2 с.л. сметанов сос.
Обяд:
бульон от 200 г броколи.
Вечеря:
150 г варено телешко.

Седми и осми ден:

Закуска: 100 г броколи, 2 яйца и чаша черен чай.
Обяд: супа от 100 г броколи.
Вечеря: две филийки ръжен хляб, 1 домат и 100 г печени броколи.

Девети и десети ден:

Закуска: 100 г варени броколи и 2 варени моркова.
Обяд: 100 г варени броколи и 100 г варена риба.
Вечеря: 200 г варени броколи и един сварен картоф.
Дори и да не спазвате тази изключително здравословна диета специалистите препоръчват консумация на броколи поне два пъти седмично, за укрепване на здравословното състояние и намаляне нивото на киселинност на стомаха ви.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen