Samstag, 27. Juli 2013

Храни, стимулиращи мозъка


 


В диетата  за стимулиране трябва да преобладават плодовете, зеленчуците, много ненаситени мазнини като зехтина и пълнозърнестите храни. Храните които допълнително предпазват мозъка са:

Арония, сини боровинки и други богати на антиоксиданти плодове: Нови проучвания доказват, че храни особено богати на антиоксиданти, включително сини боровинки, арония, сок от грозде, орехи предпазват от възрастово-обусловени изменения в мозъка водещи до загуба на памет и дори до деменция.

Риба: За рибата и морските дарове, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини е доказано, че предпазват от аритмия, която може да доведе до сърдечна недостатъчност. Новите данни навеждат на мисълта, че освен предпазването на сърцето, полиненаситените мастни киселини като ДХА и ЕПА, съдържащи се в рибеното масло (както и АЛА, съдържаща се в лененото семе) могат да предпазват от депресии и възрастово обусловена загуба на паметта.

Храни с ниско съдържание на сол: По-малко сол в диетата понижава кръвното налягане. Най-новите данни показват, че пониженото кръвно налягане може да предпази мозъчните клетки и да намали риска от възрастово обусловена загуба на паметта и дори от деменция.
Това може да обясни защо хора с хронично високо кръвно налягане имат повишен риск за развитие на възрастово обусловени увреждания на когнитивните функции.

Кафе: Освен, че потенциално намалява риска за развитие на диабет тип 2, консумацията на кафе може да намали риска от възрастово обусловено понижение на умствените функции.

Храни-врагове на мозъка:

Захар

Според ново изследване с приемането на големи количества рафинирана захар, обектите на изследване са показали като резултат намалени способности за ориентация и понижена способност за запомняне. Учените обясняват тази намалена мозъчна дейност с това, че се намалява способността на инсулина да спомага за усвояването на захарта от мозъчните клетки. Някои съставки на омега-3 мастни киселини спомагат да се редуцира вредното въздействие на фруктозата. Заменете храните с рафинирана захар с храни, които съдържат омега-3 киселини като орехи, сьомга, ленено семе и соя.

Червено месо и масло

Приемането на храни с високо съдържание на наситени мазнини може да редуцира мозъчните функции. Направено мащабно изследване, в което са изследвали хранителните навици и мозъчните функции на 6000 жени за четири години, установява, че жените, които консумират повече наситени мазнини, изкарват по-ниски резултати на тестове, които са свързани с мозъчните функции. От друга страна жените, които консумират повече мононенаситени мазнини са имали по-високи резултати. Според експерти не трябва да се ограничавате от консумацията на мазнини, но изберете храни, които съдържат ненаситени мазнини в състава си или са с намалено съдържание на вредни мазнини. Избягвайте обработените меса като бекон и салами. За повече протеини консумирайте соя и бобови растения.

Чипс, пица и други полуфабрикати


Според изследване сред почти 4000 деца, тези, които консумират нездравословна храна, например
храна от заведения за бързо хранене, имат понижен коефициент на интелигентност.



Нисковъглехидратни диетични режими


Намаленият прием на въглехидрати ви кара да се чувствате без енергия и в лошо настроение. Проведено е изследване сред хора, на които постепенно е ограничавано съдържанието на въглехидрати в храната. Резултатите са показали понижаване на уменията, които са свързани с паметта по време на решаване на тестове. Тялото се нуждае от въглехидрати, за да изпълнява своите функции, тъй като те осигуряват енергия за нормалното функциониране на мозъка. Консумирайте повече пълнозърнести продукти, кафяв ориз и киноа, вместо обичайните въглехидрати от рафинирани продукти, тъй като така енергията се консумира по-бавно.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen