Samstag, 27. Juli 2013

Храни за поддържане здравината на костите





За здрави кости най-важни са калцият и витамин Д Калцият подпомага структурата на костите и зъбите, а витамин Д помага организмът да усвои по-добре калция.


Нискомаслените млечни продукти:Тялото има нужда от витамин Д, за да абсорбира калций  Протеините също са необходими за поддържането здравината на костите. Затова млечните продукти като прясното и киселото мляко са най-добрите източници на калций, защото съдържат и пълния набор от нутриенти необходими за поддържането на здрави кости.

Тъмнозелени листни зеленчуци: Зелето, спанакът и броколите са добри източници на калций.

Тофу: Търсете тофу-продукти с калциев сулфат, който поддържа най-висока концентрация на калций. Половин чаша съдържа около 250 мг калций. (Жени на зряла възраст трябва да консумират около 1500 мг дневно, според д-р Хийни).
За съжаление, осигуряването на достатъчно витамин Д се оказва доста по-сложна задача от тази с осигуряването на достатъчно калций. Въпреки, че много храни са обогатени с витамин Д, диетата сама за себе си не е в състояние да осигури достатъчен внос. Кожата ни генерира витамин Д с помощта на слънчевата светлина, но с възрастта ефективността на този процес намалява. (През зимните месеци слънцето е твърде слабо за да генерира продукция на витамин Д.)

Д-р Хийни препоръчва прием на 1000 до 2000 международни единици (IU) дневно под формата на суплементи. Повишеният прием на витамин Д се смята за особено важен с напредването на възрастта, посочва той, понеже кожата намалява ефективното производство на този ключов нутриент с помоща на слънчевата светлина.


Копър: Той има силно антибактериално действие, което не позволява развитието на вътрешни за организма инфекции и възпаления. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намаляване на плътността на костите. Именно защото е основен източник на калций, той е горещо препоръчван след настъпването на менопауза при жените, както и при появата на редица заболявания, сред които е и ревматоиден артрит.

Хранителен продукт
Калций
Фосфор
Магнезий
Ca:P
Ca:Mg
Хляб – пшеничен, пълнозърнест
31
196
60
1:6.3
1:1.9
Пшеничен зародиш
49
1022
285
1:20.9
1:5.8
Пшенични трици
67
1143
490
1:17
1:7.3
Хляб – ръжен, пълнозърнест
37
198
54
1:5.4
1:1.5
Ориз – сварен
14
40
7
1:2.9
1:0.5
Фасул (сух, бял) - сварен
36
149
 
1:4.1
 
Леща – сварена
23
130
25
1:5.7
1:1.1
Нахут
124
332
123
1:2.7
1:1
Грах (зелен) - сварен
22
91
 
1:4.1
 
Фасул (зелен)
60
37
24
1:0.6
1:0.4
Фасул (зелен) - сушен
197
419
 
1:2.1
 
Соя
201
550
220
1:2.7
1:1.1
Соево мляко
31
56
24
1:1.8
1:0.8
Тофу (соева извара)
87
97
99
1:1.1
1:1.1
Амарант - зърнен
214
582
308
1:2.7
1:1.4
Ленено семе
198
662
350
1:3.3
1:1.8
Тиквени семки
235
670
 
1:2.9
 
Слънчогледово семе
98
618
420
1:6.3
1:4.3
Сусам
785
605
345
1:0.8
1:0.4
Сусамов тахан
826
637
363
1:0.8
1:0.4
Маково семе
1460
854
333
1:0.6
1:0.2
Овесени ядки
48
415
134
1:8.6
1:2.8
Фъстъци
41
341
160
1:8.3
1:3.9
Орехи
87
409
129
1:4.7
1:1.5
Бадеми
252
454
170
1:1.8
1:0.7
Лешници
226
333
156
1:1.5
1:0.7
Мляко – краве, пълномаслено
120
92
12
1:0.8
1:0.1
Кисело мляко – краве, до 0.3% масл.
143
109
14
1:0.8
1:0.1
Извара - суроватъчна
164
151
13
1:0.9
1:0.1
Сирене – краве, бяло саламурено
518
396
21
1:0.8
1:0.04
Сирене “Ементал”
1029
627
33
1:0.6
1:0.04
Сирене “Пармезан”
1178
743
41
1:0.6
1:0.04
Кашкавал от краве мляко
362
515
 
1:1.4
 
Яйце – кокоше
54
214
12
1:4
1:0.2
Риба тон
40
200
50
1:5
1:1.3
Скумрия
12
244
30
1:20.3
1:2.5
Херинга - атлантическа
34
250
31
1:7.4
1:0.9
Сьомга, консервирана
185
292
 
1:1.6
 
Сардини в масло
330
430
 
1:1.3
 
Пъстърва
12
245
26
1:20.4
1:2.2
Шаран
63
247
51
1:3.9
1:0.8
Хайвер
51
300
 
1:5.9
 
Месо – пилешко, бяло
14
212
 
1:15
 
Месо – пуешко, от младо животно
26
238
28
1:9.2
1:1.1
Гъби, консервирани
19
69
15
1:3.6
1:0.8
Картофи, варени, с обелките
12
50
 
1:4.2
 
Зеле - зелено, къдраво
212
87
31
1:0.4
1:0.2
Карфиол
21
52
16
1:2.5
1:0.8
Броколи, сварено, отцедено
87
65
 
1:0.8
 
Магданоз
179
87
43
1:0.5
1:0.2
Копър - листа
109
51
49
1:0.5
1:0.5
Градински кресон
214
38
 
1:0.2
 
Керевиз (целина)
80
48
12
1:0.6
1:0.2
Спанак, суров
117
46
60
1:0.4
1:0.5
Лук, сушен
162
243
 
1:1.5
 
Цвекло – кръмно (червено)
103
39
 
1:0.4
 
Цвекло (червено) – листа
229
48
128
1:0.2
1:0.6
Моркови, сурови
37
35
13
1:1
1:0.4
Моркови, сушени
256
103
 
1:0.4
 
Ряпа - бяла
45
37
14
1:0.8
1:0.3
Доматено пюре
60
34
32
1:0.6
1:0.5
Коприва (парлива) - листа
713
138
80
1:0.2
1:0.1
Широколист живовляк – листа
412
65
43
1:0.2
1:0.1
Обикновена дилянка – листа
505
120
82
1:0.2
1:0.2
Бамя, стерилизирана
47
71
 
1:1.7
 
Портокали
40
20
12
1:0.5
1:0.3
Смокини, сушени
193
108
70
1:0.6
1:0.4
Кестени (сладки)
33
87
45
1:2.6
1:1.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Някои билки, които се използват за лечение на остеопорозата:

  • Моминска вратига - има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Внимание: Не вземайте моминска вратига по време на бременност.

  • Люцерна, коприва, магданоз, корен от глухарче, ечемик, шипки, юка - стимулират костния растеж.
  • Хвощ и овес - съдържат силиций, който стимулира абсорбцията на калция.

Хранителен продукт
Количество на калий в мг
Количество на калций в мг
Количество на магнезий в мг
Количество на натрий в мг
Лешници
5
7364
39
0
Фасул
389
69
53
0
Бял ориз
76
10
35
0
31
1
36
0
222
13
11
0
Портокали
181
40
10
0
Праскови
190
6
9
0
Грейпфрут
148
12
9
0
Сливи
157
6
7
0
Круши
121
4
8
0

 

 

 

съдържание на калций в милиграми в 100гр
 
 
Водорасли
 
1000-2000 мг
Сусам
 
780 мг
Тофу
 
510 мг
Сардини
 
300 мг
Соя
 
250 мг
Смокини
 
250 мг
Бадеми
 
130 мг
Орехи
 
170 мг
Магданоз, глухарче
 
150 мг
Лешници
 
140 мг
Краве мляко
 
132 мг
Маслини
 
100 мг
Стафиди
 
90 мг
Филия пълнозърнест хляб
 
45 мг
Нахут
 
40 мг
Броколи
 
40 мг

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen