Samstag, 27. Juli 2013

Храни за здраво сърце


 




Плодове и зеленчуци: Те са богати на фибри, витамини и минерали и други полезни нутриенти, предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни имат висока хранителна стойност и са сравнително нискокалорични. Зърнени храни като овеса и ечемика са изключително богати на вещества, полезни в борбата с редица опасни болести. Проучвания показват, че пълнозърнестите храни предпазват от диабет тип 2, който пък увеличава риска от развитие на сърдечно заболяване.

Ядки:. Те съдържат мазнини,  по-голямата част от тях са ненаситени, които предпазват от сърдечно-съдови болести.

Черен шоколад: Смята се, че полифенолите съдържащи се в черния шоколад, понижават кръвното налягане и подобряват гъвкавостта на кръвоносните съдове. При проучване, направено през 2008 година изследователи от университета в Аквила давали на доброволци с високо кръвно налягане по 100 гр. черен шоколад дневно. След 15 дни техните параметри на кръвното налягане били значително по-ниски, а чувствителността им към инсулин - значително по-добра.


П
ри заболявания на сърдечно-съдовата система се употребяват:

  • Цикория /синя жлъчка/. Силна отвара, приготвена от корените или от цялото растение, дава добър диуретичен ефект. Пие се 3 пъти дневно по 1 една ракиена чашка. Използува се и при болестите на жлъчката, със същия ефект предизвиква нейното изпразване.

 

 

  • Тиква.Тиквата действува диуретично, с което подпомага отстраняването сърдечните отоци. Съдържащият се в нея пектин спомага за изхвърлянето на холестерина от организма, а калиевите соли подпомагат дейността на сърдечния мускул. Употребява се печена, варена, но най-добре смесена с прясно мляко или мед.

 

  • Кайсии и праскови. Тези плодове са много богати на калиеви соли, които укрепват сърдечния мускул, затова се включват в менюто на болните от сърдечно-съдови заболявания.

 

  • Сливи. Действието им е подобно на действието на кайсиите и прасковите. Освен това те спомагат за изхвърлянето на холестерина от организма.

 

  • Черница. Добре узрелият плод на черницата спомага за лекуването на миокардиодистрофия. Взема се 3-4 пъти дневно по 200-300 г.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen