Sonntag, 11. August 2013

Агресия и хранене





Прекалената консумация на газирани и енергийни напитки (т.е. на високи дози захар и кофеин) поражда агресия у децата.


Диетични безалкохолни напитки. Аспартам – подсладителят, използван в напитките без захар, е екзотоксин. Понякога се описва като съединение, което намалява ефективността на невротрансмитерите в мозъка, което пречи на способността им да предават информация.


Кафе. По-големите дози могат да увеличат симптомите на депресия и агресия за повечето хора. Същото се отнася и за алкохола.


Диетичните трансмастни киселини водят до появата на раздразнителност и агресия в човешкото

поведение. Тези съставки нанасят и други вреди. Те водят до повишаването на холестерола, до инсулинова резистентност, до възпаления и сърдечносъдови проблеми.

Трансмазнините присъстват в големи количества в маргарина, добавяни са в тестото, за да го направят ронливо, има ги и в полуфабрикатите. Съдържанието им е високо също и в нездравословните Fast Foods(чипса, хамбургерите) , вафлите, промишлено произведените бисквити, кексове и баници, в пастите, тортите, в разтворимите кубчета бульон и разтворимите супи, в пуканките за микровълнова печка, в евтините шоколади.

Сладко. Точно като кофеина, захарта има мощен ефект върху производството на невротрансмитерите и мозъчната функция. Простите захари и въглехидрати предизвикват бързо нарастване и спад в нивата депресия и агресия, нарушава съня.

 

Хората, склонни към агресия, обременени от проблеми, не е добре да ядат прекомерно месо. Месото добавя още агресия .

 Агресивното поведение е характерно за всеки, който употребява анаболни стероиди -мъже, жени и тийнейджъри- Използващите анаболни стероиди страдат от нарастваща агресия, избухват лесно от съвсем нормална ситуация.


Препоръчителни са храните,богати на:

  • Аминокиселини
           Аминокиселините помагат на организма да произвежда невротрансмитери, които       

влияят върху настроението ни. Богати източници на аминокиселини са храни като: пуешко месо, кашкавал, пиле, риба, боб, бадеми, авокадо, банани тиквено семе и др.

  • Витамин Б6

          Тялото се нуждае от B6 за преобразуване на аминокиселините, Ако липсва този витамин, процесът ще се забави. Богати източници на витамин В6 са следните храни: говеждо месо, риба тон, банани, пуйка сини сливи и др.

  • Витамин Б12

      Играе роля при превръщането на аминокиселините във важни невротрансмитери - серотонин и норадреналин. Миди, стриди, пиле, раци, сьомга, пуешко, риба тон, мляко яйца и др.

  • Фолиева киселина 

          Хората, които страдат от депресия и агресия, почти винаги имат ниски нива на фолиева киселина, което причинява симптоми на безпокойство и по-тежки случаи - поведение като при шизофрения. Богати на фолиева киселина са следните храни: пуйка, леща, спанак, зеле, ряпа и др.

  • Магнезий

         Бързо възстановяване от тежка депресия. Той помага и за облекчаване на тревожност и безсъние. Овесени трици, спанак, тиквено семе, боб и др.

  • Цинк

          Облекчава тревожността и раздразнителността. Стриди, раци, пуйка, леща, кисело мляко, тиквено семе и др.